Boekjes lezen is leuk

Regelmatig kijken kindjes in een boek van de boekenhoek. Boekjes lezen is ook leuk. Maar nu ligt er een nieuw aanbod aan boeken op de tafel. Daar willen wij weleens in kijken. Er zijn veel soorten boeken: grote/kleine, dikke/dunne, met flapjes of schuifjes, in kleur of zwart-wit, voelboeken...











De tafel ligt vol zwart-witkopies van kaften van boeken. Kunnen de peuters de boeken op de juiste foto leggen? Ja hoor, dat lukt goed.


 

 

Opnieuw 'lezen' we boekjes.

 

 

 

 

1, 2, 3, 4, boekje daar, boekje hier.
1, 2, 3, 4, boekje van papier.
We willen ook zelf een boek maken en daarom schilderen de peuters met waterverf. Dit wordt de kaft van hun eigen boek.






Jules kijkt in boeken: leg dezelfde prentjes naast elkaar.

 

Deze keer liggen de boeken verspreid op de tafel. Iedereen krijgt een stukje van een kaft van een boek. Het is aan hen om het juiste boek te vinden. Wie zoekt, die vindt.

 





 


We hebben veel boekjes in de klas, maar er is een plaats waar nog veel meer boeken te vinden zijn: de bibliotheek. Er is een boek dat we vorige week gelezen hebben dat terug mag naar de bib, dat komt goed uit. 


Voila, klaar om naar de apotheek te gaan 😂 (volgens enkele peuters). Nee, niet apotheek, naar de bibliotheek.



We brengen het boek terug en maken een wandeling door de bib. We zien dat er heel veel boeken zijn, veel voor grote mensen. We mogen boekjes kiezen en lezen die voor ons bestemd zijn. We ontlenen elk 1 boek en we eindigen in het voorleeshuisje met een boek.

 










 

 

 

 


 

 

 

Als we 's anderendaags in de klas komen, is de juf benieuwd of de kindjes nog weten welk boek ze meegenomen hebben uit de bib. Ja hoor, dat gaat prima.





We willen net als in de bibliotheek de boeken in de boekenkast. 






Maar oei, de kast is vol en we hebben nog veel boeken om weg te leggen. De 'peuterkast' wordt leeggemaakt en hier kunnen de andere boeken een plaats krijgen.






Een prentenboek bestaat uit prenten, maar er staan ook letters in die de juf, mama, papa, oma, opa... kunnen lezen. Er is een aanbod letters voor het magneetbord. 




En dan wordt er gekleefd, gekleefd, gekleefd voor hun eigen boek. De peuters kleven foto's van hun eigen omgeving (gezin, familie, huis, huisdier, leuk speelgoed, lekker eten, fijn boek). Dit wordt hun IK-fotoboek. (Bedankt ouders voor alle foto's.)



In de tekenhoek liggen ook gekleurde balpennen om te 'schrijven'. Dat de balpen niet 'open' gaat, maar dat ze op een knopje moeten duwen, vinden ze wel een beetje gek. 









In het fotoboek komt ook een tekening...


Als iemand een krokodil wilt tekenen (ik heb het boek van de krokodil daarnet verteld in de kring), leg ik het boek op tafel. Als ik nadien vraag wat ze getekend hebben, heeft toch wel zeker de helft een krokodil getekend 😄.



... een tekening... die wordt aangevuld met letters die worden gestempeld.






In het bubberzand kunnen letters geduwd worden.

  

 




Boekjes lezen is zo leuk. Zin in een nieuw boek? In de bibliotheek zien ze jullie graag komen 😊.