Op een grote paddenstoel rood met witte stippen

Vanaf vandaag komen Liv, Novan en August meespelen in onze klas. Al dan niet met een traantje hebben ze het de eerste dag geweldig goed gedaan. 

Ook zij vinden een wenende kabouter in een hoekje van de klas. Wat is er met kabouter Pinnemuts aan de hand? Oh, zijn paddenstoel zei 'krak' en nu is hij stuk. Heb jij teveel zitten wippen? 

 

 Gelukkig hebben de peuters het idee om een nieuwe paddenstoel te maken. We maken een grote paddenstoel zodat ook zij als kabouter in het paddenstoelenhuisje kunnen, samen met de knuffelkabouters.




De notenbak is nog steeds een succes.





De kabouters mogen ook mee van de glijbaan.

 



"Op een grote paddenstoel ROOD..." Dus om een paddenstoel te schilderen, hebben we rode verf nodig. De peuters gaan aan de slag met een rolletje. 










Het hoedje van de paddenstoel is rood met witte stippen, maar onder dit hoedje zit een witte steel. Om deze te knutselen, mogen de peuters eerst papier scheuren om dan op een rolletje te kleven.







Ondertussen in de zandbak: paddenstoelen en kabouters.






 


(Morgen kleven de andere kindjes hun steeltje.)

"Op een grote paddenstoel rood met WITTE STIPPEN..." Oei, maar waar zijn de stippen? Gelukkig vinden we er in het gras. De peuters rapen ze op en brengen ze naar de paddenstoelen. Wat zijn die blij.














We zingen natuurlijk regelmatig het liedje 'Op een grote paddenstoel'. De juf speelt het liedje op haar blokfluit, de kindjes mogen het lied mee begeleiden met schudeitjes of belletjes. "Op een grote paddenstoel, rood met WITTE STIPPEN..." Deze stempelen de peuters met hun vinger op de rode paddenstoelenhoedjes.

 

 

 

 

 

Ook de andere kindjes mogen hun steeltje kleven met hun stukken wit papier.

 

 


Deze paddenstoel heeft stippen, maar geen witte stippen. We oefenen het maken van een 1-1-relatie door op elke oranje stip één witte stip te leggen. 

     

  

 
 
 

   


Kabouterplezier in het kabouterhuisje.

 




We zingen en dansen op liedjes van kabouter Plop.




Oei, waar zijn de hoedjes van de paddenstoelen? Goed kijken om te weten waar welk hoedje past.


  

 

 

 

 

We spelen veel spelletjes rond paddenstoelen. 

 

 

 

 

  


 

 

  

 

 

 


Met plasticine kunnen stippen gemaakt worden voor op de paddenstoel.






 

  

Juf Sarah zorgt weer voor een hele leuke grootmotorische speeltuin. 

   

 

  

  

We luisteren naar het verhaal 'Heksje Mimi en de kabouter'. Heksje Mimi vindt in het bos een kabouter die z'n paddenstoelenhuisje niet terugvindt. Kabouter William heeft het koud door de regen en moet dringend pipi doen. Eerst gaan ze naar het huis van Heskje Mimi waar kabouter William met een ladder naar het toilet moet, in een koffietas in bad gaat, zich droogt met een washandje, in een sok zit om zich warm te houden en soep drinkt uit een dopje. Als het terug droog is, gaan ze terug in het bos en vinden ze zijn kabouterhuisje terug.


Het verhaal wordt verteld met het prentenboek en ook met materiaal.


Alles van kabouters is klein. In de paddenstoel kunnen de peuters spelen met een kleine keukenset. Al snel ruikt het daar naar lekkere notensoep.




  






De kleertjes van kabouter William en heksje Mimi worden aan de wasdraad te drogen gehangen. Dit is wel een motorische uitdaging 😄.

 

 


Net als dat er grote en kleine mensen zijn, zijn er ook grote en kleine kabouters. Grote kabouters wonen in een grote paddenstoel, kleine in een kleine paddenstoel. Via een parcours van de stapslang, het staptouw en de bank plaatsen de kindjes de kabouters bij de juiste paddenstoel. Hiervoor hebben ze een magneet nodig, anders valt de kabouter naar beneden.

 


De peuters mogen ook grote en kleine kabouters bij de juiste paddenstoel kleven. Dat hebben ze prima gedaan!











Het verhaal van 'Heksje Mimi en de kabouter' wordt nogmaals met materiaal gespeeld en ook de kindjes kunnen ermee aan de slag.


 

Bij kabouters is alles klein. Maar wat als je een klein prentje in een vergrootpotje stopt? Dat is nu GROOT! Dat is verrassend en boeiend.








Stenn zet kabouter William op toilet. Gelukkig heeft hij de ladder mee.





Ook op school en in onze klas sorteren wij ons afval. Op de leerlingenraad van vandaag hebben de leerlingen affiches gemaakt om te vragen afval niet te laten rondslingeren, maar netjes op te ruimen. Wij willen daar natuurlijk aan meewerken en hiervoor hebben we voor de actie Mooimakers onze vingerafdruk geplaatst. Doe jij ook mee?


 

 

 

 

 

Het zou weleens kunnen dat je peuter over kaboutertjes droomt 😉.