Zie ginds komt de stoomboot

"Zie ginds komt de stoomboot..." Jaja, Sinterklaas en zwarte piet zijn in het land. We bekijken de intrede met de stoomboot op de computer en aansluitend maken we zelf een stoomboot in de klas. De kindjes kunnen zich verkleden als Sint of piet. 

 

 

 

 

Als de stoomboot klaar is, wordt hij versierd met veel kleurtjes.








We zien dat er op de stoomboot van Sinterklaas veel vlaggetjes zijn. Dat willen wij ook. Hiervoor wordt er met motiefstempels en verf gestempeld.






Er is een aanbod aan boten en figuurtjes van Sinterklaas, zwarte piet en het paard om de komst van Sinterklaas te spelen.




Ook in de keuken is het feest voor Sinterklaas en de klas wordt versierd met sintvlaggetjes.


 





"Zie ginds komt de stoomboot..." We zingen en zetten sinterklaas en zwarte pietjes op de stoomboot, maar opgelet, ze vallen gemakkelijk omver.


De peuters schilderen een stoomboot met waterverf.



In de watertafel wordt er gespeeld met bootjes en sint- en pietfiguurtjes.





Lukt het om sint- en pietfiguurtjes op de wiebeltoren van Pisa te zetten?











Ondertussen zijn de vlaggetjes droog om de boot te versieren.





De juf pakt lege kokers in om als sintcadeautjes te gebruiken.



 

De gekleurde bootjes schommelen op zee en worden in de juiste 'haven' geplaatst.




Sinterklaas is erg herkenbaar door zijn rode mijter, rode mantel, witte lange baard en staf. Wie wil, mag met scheerschuim de baard maken. De staf wordt geel geschilderd met penseel, voor de mijter wordt er met een kurk en rode verf gestempeld.
De mijter, de mijter, die is helemaal rood.
De mijter, de mijter, die staat op Sint zijn hoofd.
 





  








 




We vertellen het verhaal 'Pien is Sinterklaas'. Hierin kleedt Pien zich als Sinterklaas. Maar Pien heeft ook een pietenmuts en wie kan deze dan aandoen? Haar knuffelbeer. Bij ons wordt Lucie Sinterklaas en de andere kindjes spelen zwarte piet. 



Zwarte piet heeft een kleurrijke pietenmuts met pluim. Om een pietenmuts te maken, draaien we aan het rad om te kijken welke kleur van stickers we mogen kleven.

 



 

 

 

  

 





Een pietenmuts is niet af zonder pluim. We sorteren groene, gele, blauwe en rode pluimen volgens kleur. De pluim wordt eerst meegenomen op de glijbaan.

 

 

 

 


We gebruiken de pluimpjes ook voor een relaxatiemomentje. Eventjes zen 😉.













Ondertussen kennen we Sinterklaas en zwarte piet toch al een beetje. We doen een sorteerspel via de banken: prenten die bij Sinterklaas horen en prenten die bij zwarte piet horen.







We kijken ernaar uit om nog meer te spelen rond Sinterklaas en zijn vriend zwarte piet.